Zelf maken van Sushi is leuk, lekker, goedkoop en helemaal niet moeilijk. Nu hoor ik meteen mensen mopperen dat de echte sushirijst wel 3,69 Euro per pond pak kost. Maar je hebt er ook al van 2,49 per pond. Dan is er sushiwijn of rijstwijn nodig. Die kost 3,69Euro per flesje, waar je dan jaren mee kan doen. De sushi vellen vind ik wel duur. 2,29 voor 5 vellen wind ik aan de prijs.
Laatst heb ik voor 3 personen Suhsi gemaakt en ik had voor 20 Euro aan boodschappen. Dat is een kleine 6,70 Euro per persoon, voor veel sushi. (En dat nog ingredienten over). Dat lukt me niet bij de Sushi-Go, Sushi-Thuis, Super-Sushi of hoe al die zaken heten.
We beginnen met de rijst. Neem hiervoor altijd echte sushi rijst. Die heeft namelijk een ronde korrel waardoor die meer plakt. Meet af hoeveel je wilt hebben. Ik ga uit van 100 - 150 gram per persoon. Je moet Sushi in een pan doen in een verhouding van 250 gram met 350 ml koud water.
Teruggerekend is dat voor iedere 100gram Sushi dus 140 ml water. Ik had 300 gram voor 3 personen, dus 420 ml water.
Sushi rijst (500gram is voor 5 personen)
Nori vellen (10 vellen is voor 3 personen)
5 eetlepel rijstazijn
Zout
Alles wat je lekker vind. Bijvoorbeeld: komkommer, garnalen, gerookte zalm, gerookte paling, vega-spek, avocado, wortelen, gebakken-ei)
Zet een pan op met koud water en de benodigde hoeveelheid rijst
Breng deze aan de kook
Laat dan 10 minuten op een zacht voor doorkoken, met deksel erop
Haal de pan van het gas, en laat de deksel erop (ook niet even gluren)
Laat dit zo nog minimaal 15 minuten staan
De rijst azijn en het zout
Een minuut doorroeren
Af laten koelen.
Ondertussen kun je alles gaan fijn snijden (smalle dunne strookjes en klaarmaken)
Begin met het bakken van het vega spek en een omelet.
Gebruik een rietenmatje. Span hier straks plasticfolie overeen
Leg hierop een vel Nori. Nori is gedroogd zeewier. Het heeft een gladde glimmende kant en een ruwere matte kant. De matte kant moet boven.
Leg hierop een frut sushi rijst. Laat hierbij de onderste 2 centimeter en de bovenste 2 centimeter van het nori vel leeg.
Leg op de rijst ingredienten. Maak hier een mooie combi van vis, ei, vlees en groenten.
Eventueel kun je hier kruiden of een saus toevoegen
Pak dan de voorkant van het rieten matje en trek die strak over de rijst heen
Druk naar binnen goed aan
Rol dan verder de nori op
Bevochtig de bovenste rand van de nori met natte vingers
Rol de rol verder op
Laat even liggen (om de nori te laten plakken)
Snij met een heel scherp mes in stukken van 1-2 centimeter
Voor de presentatie kun je de sushi nog versieren met kruiden, notenkruimels, saus etc
Laatst was ik vergeten om wijnazijn te kopen, ik heb toen gewone natuurazijn gebruikt. Een eetlepel per 100 gram rijs. Ging prima.
Veel mensen zijn voor zoutarm eten, wij ook. Hier is deze hoeveelheid zout echt nodig.