Bier - Introductie
Om het eerste vooroordeel weg te nemen, neen ik ben geen kroegbaas, professioneel brouwer en ook geen alcoholist. Ik ben een amateur brouwer en liefhebber. Buiten dat vind ik het heel erg leuk om zelf bier te brouwen.
De laatste jaren komen er steeds meer nieuwe bieren bij. De smaak en kwaliteit ervan is steeds beter aan het worden en er ontstaat een echte bier community. Niet dat dat me heel veel uitmaakt, maar het is hierdoor wel gemakkelijker aan informatie, hulpmiddelen en ingrediënten te komen.
Bier - Introductie
Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt met water, graan, hop en gist. Soms aangevuld met andere smaakmakers. Bier is een van de oudste alcoholische dranken. Na water en thee is bier de meest geconsumeerde drank ter wereld.

Verpakking
Van oudsher komt bier in faten, fusten geheten. Vroeger houten vaten maar al lang geleden is men overgestapt op roestvrijstalen vaten. De meeste cafe's en restaurants gebruiken deze. De grotere horeca gelegenheden hebben tanks liggen van 1000liter. Via leidingen gaan deze naar de verschillende tappunten (taps).
Het bier in vusten staat niet koud (is niet gekoeld). De tap is uitgerust met een snelkoeler. Een mechanisme om het bier (dat op kamertemperatuur is) snel af te koelen naar 5 graden Celsius.
Voor thuis komt bier meestal in flessen. De inhoud loopt van 20cl, 25cl, 30cl en 33cl tot 50cl. Hiernaast heb je de extra grote flessen van 1liter, 1,5liter etc. Deze laatste zijn meestal meer voor geschenk en decoratie.
Hiernaast heb je bier in blik. Inhoud van 25cl, 33cl en 50cl (halve liter) of nog groter. Op vakantie in Thailand dronken we bier uit flessen van 60cl (600ml). En dat gewoon direct uit het fles.
Incidenteel kom je bier tegen in plastic flessen, inhoud die ik heb gezien is 25cl en 33cl. De drink beleving hiervan is niet geweldig. Als je dat krijgt, adviseer ik het altijd over te schenken naar een glas.
Glazen
Op veel thuisfeesten (en vrijdagmiddagborrels) wordt bier rechtstreeks uit de fles gedronken. Ook in mijn favoriete concert hal drinken de meesten direct uit de fles. Brouwers gruwelen hiervan omdat een juist glas de smaak van het bier kan verbeteren. Ook komt het schuim dan beter tot zijn recht. En ziet het er beter uit.
Voor iedere soort bier zijn er eigen glazen. Waarbij veel brouwers ook hun eigen glazen hebben om hun bier nog beter te laten uitkomen.
De plastic glazen op concerten, carnaval en in stadions zijn natuurlijk te erg voor woorden.

Horeca
De grote brouwerijen bepalen het horeca landschap. Ongeveer 1 op de 5 horecaondernemers heeft een exclusief contract met een brouwer. Heineken heeft hierin een marktaandeel van 50%. Men is dan verplicht om bier (bieren) van deze brouwer af te nemen.
Ga er maar eens op letten. Als er een mooie bierkaart staat. Dan zullen er enkel bieren van een enkele brouwerij op staan. Dit kan zelfs zo ver gaan dat als een horeca gelegenheid een afname verplichting met een brouwer heeft, die geen bieren van andere leveranciers mogen schenken. Dan ben je aangewezen op de reeks van die brouwer.
Niet alleen Heineken doet dit, de andere brouwerijen doen hetzelfde. Ga maar een zoeken naar het imperium van Bavaria (de familie Swinkels).
Is het erg dat al die kleine brouwerijen zijn opgekocht door de grote jongens? Ja en nee. Nee, omdat er anders zondermeer heel veel failliet zouden zijn gegaan en we de betreffende bieren niet meer zouden kunnen proeven. Ja, want je ziet dat deze brouwerijen de kleine merken gaan vercommercialiseren. We zien dan dat deze bieren minder uitgesproken worden. De smaak zal worden gericht op de grote markt. Zoeter, minder bitter, minder uitgesproken. Overal zal er een smaakvervlakking optreden.
Verkeer
Ik ben er heel stellig in: alcohol en verkeer gaan niet samen. Nooit.
Ik speel al jaren videogames. Als ik op een avond bijvoorbeeld 100000 punten haal bij een spel. En als ik dan een of twee pilsjes op heb, dan merk ik al dat mijn high score. Die gaat dan naar 70000 of 80000 punten. Ik merk dan aan mezelf nog niets. Maar de game/computer toont keihard aan dat mijn reactievermogen minder is geworden. Met alcohol ben je een gevaar in het verkeer
Bewaren
Het maken van bier is een secuur werkje. De brouwers van de grote en kleine brouwerijen besteden veel tijd en moeite om het bier zo lekker mogelijk te maken. Ze bedenken ook hoe lang bier moet staan. Mijn eigen bieren begin ik pas 3 maanden na bottelen te drinken.
Bier dat je in de winkel koopt is altijd gereed om direct genuttigd te worden. Het is dan optimaal op smaak. Precies zoals de brouwer het heeft bedoeld. Soms wil je bier echter wat langer bewaren. Of je komt wat oude flessen tegen. Is dat bier dan nog goed?
Bier is verrassend lang houdbaar. Voor bieren met een alcoholpercentage tot ongeveer 7% is de houdbaarheid meestal 6 tot 18 maanden. Bier met een hoger alcoholpercentage is ruim langer houdbaar. Let wel dat de mooie smaken waar we het hier over hadden vaak wel minder worden.

Algemeen kun je zeggen dat bier dat over de THT datum is, nog kan worden gedronken. Echter als het vreemd uit ziet (slierten, vlokkerig of vreemd troebel) of als er een vieze geur afkomt dan moet je het zeker niet doen. Laat je neus en smaakpupillen het werk doen. Mocht je het toch niet vertrouwen, dan gooi je het weg. Beter voorzichtig dan ziek.
Bevriezen
Ik weet niet precies waarom je het zou willen doen, maar het is mogelijk om bier in te vriezen. Doe het echter alleen niet in het blik of in de fles. Het water in het bier al uitzetten en het blik zal barsten of de fles zal knappen. Het geeft dan nogal een rommeltje. Laat dus ook geen bierflesjes buitenstaan als het gaat vriezen. Of in een schuur waar het binnen kan vriezen.
De beste plaats om bier te bewaren is in het donker op een koele plaats waar geen vorst komt. Een garage of kelder is hier dus ideaal voor.

Donker
Bier is een levend product. In de flessen van veel bieren zit nog gist. Bier is gevoelig voor licht. Bewaar bier in het donker. Dan blijft het langer goed. Vandaar ook die donkere flessen.
Donker
Het gist in bier zorgt voor een narijping op de fles. Soms zie je dat terug in een donkere laag op de bodem. Deze kun je gewoon drinken. Het gist zal je darmen helpen bij een verstopping. Of als je er gevoelig voor bent voor wat we in Brabant
dunne
noemen.