Gisten - Introductie
We hebben nu het bier in de brouwemmers zitten. Tijdens deze stap van het brouwproces voegen we gist toe aan het bier. Gisten zijn eencellige micro-organismen die behoren tot de schimmels. Dat lijkt wellicht onsmakelijk, maar dat is het niet. Het is een natuurlijke manier van fermenteren, iets laten bederven zeg maar. Hier doen we dat om suiker in alcohol en koolzuur om te zetten.
Er zijn 2 manieren om te gisten.
- Als de gisting plaatsvindt op kamertemperatuur, zal de gist als een deken op het bier drijven. Dit is hoge gistingof ook welbovengisting. Vergistingstemperatuur voor bovengistend bier ligt tussen de 17 en 22 graden
- Als de gisting plaatsvindt op lagere temperatuur, dan zal de gist naar beneden zakken. Dit heet dan ook lage gistingb> ofondergistingVergistingstemperatuur voor ondergistend bier ligt tussen de 9 en 14 graden.
De normale tapbieren als Hertog Jan, Grolsch en Gulpen zijn allemaal ondergistende bieren. Wij als thuisbrouwers gebruiken meestal de hoge gisting manier. Deze vergisting vind plaats op kamertemperatuur, dat kunnen we gemakkelijker regelen. Het is lastig voor particulieren om een goede temperatuur te maken voor ondergisting en die constant te houden.
Let op dat gisten levende organismen zijn. Het is verleidelijk om de gist al snel na het koken toe te voegen. Maar dan kook je de gist meteen dood. De gist krijgt dan geen kans om zijn werk te doen. En je hebt slap, saai futloos en alcoholloos bier.
Zet de emmer met gist in je huiskamer op kamertemperatuur. Ik zit de emmer altijd in een grotere bak. Het wil wel eens voorkomen dat het gisten zo goed gaat, dat er bier door het waterslot heen komt. Dit geeft dan lelijke vlekken op de vloer.

Als het gisten in gang is gezet, dan zal het waterslot af en toe wat pruttelen. Na verloop van tijd zal de hevigheid van het gepruttel afnemen. We laten het bier een 2 tot 3 weken staan. Hierna zijn de vergistbare suikers vergist. Als de emmer echter nog vrolijk aan het pruttelen is, dan laten we het nog even staan. Zorg er wel voor dat het waterslot gevuld blijft.
Het waterslot zorgt ervoor dat er in de gisttank een kleine overdruk komt, zodat bactierien en fruitvliegjes niet bij ons bier kunnen komen.
