Bottelen - Introductie
Nadat het gehevelde bier 2 weken heeft gestaan, kunnen we gaan
bottelen
.Bottelen is het in flessen doen van het bier. De fles moet uiteraard zo schoon en steriel mogelijk zijn. En moet helemaal goed afgesloten kunnen worden. Gebruik oxi om alle flessen schoon te maken. Spoel deze hierna nog goed uit.

Ook in de flesjes willen we een gisting hebben, daarom vullen we De lege flesjes met een half theelepeltje suiker. In ieder fles (33cc) dus. Dit zorgt ervoor dat in de fles nagisting zal gebeuren en ook koolzuur zal worden gevormd. Na ongeveer 2 weken zullen deze suikers ook vergist zijn. Hierbij is als bonus een extra half procentje alcohol gemaakt.
Vul de fles op normaal niveau (3 centimeter tot de top) en niet tot bovenin. Een klein beetje lucht moet erin blijven. Sluit deze meteen goed af, met kroonkurk of beugel.
Bewaar de eerste 2 weken het bier nog op kamertemperatuur, wel afgedekt tegen licht. Hierna kan het naar een koelere donkere plaats. Na een 2 tot 3 maanden wachten kun je je biertje proeven. Proost!
