Kennismaken - Introductie
Ik drink bier, geniet ervan en kan er zelfs soms naar uitkijken. Na een week hard werken dan is een biertje op de vrijdag heerlijk. Ja, door de week drink ik niet. Vakanties daargelaten. Na een mooie fietstocht als afsluiting een mooi glas bier. Met Carnaval lekker gezellig.
Sins een paar jaar brouw ik het ook zelf. Puur voor eigen gebruik en/of met vrienden te delen. En nog steeds onder begeleiding van de expert brouwmeester van brouwerij het Katertje.
Als je me vraagt wat is het lekkerste bier, dan moet ik daar het antwoord op schuldig blijven. Het hangt af van het moment. Op een koude dag lekker binnen bij de haard dan is een stevig kruidig bier prachtig. In de zomer op het terras een licht fris, zuur, fruitig biertje. Of als we gaan stappen een makkelijk doordrinkbier. En alles er tussen in voor alle gemoedstoestanden.
Zoveel bieren zoveel smaken dus. Over smaak valt niet te twisten. Hoe hard je ook kunt proberen om die ontzettende lekkere bier/wijn/cola/drop/snack aan te bevelen aan je vrienden, partner of familie. Smaak blijft helemaal persoonlijk.
En dan heb je natuurlijk imago. In het buitenland vinden de meesten Heineken geweldig. Hier in Nederland, en zeker in Brabant, maak je jezelf niet populair als je het op een feestje schenkt. Overigens hetzelfde voor Grolsch en Bavaria. Hertog Jan en Jupiler zijn nu populair.
Om het
wetenschappelijk
aan te pakken heb ik een smaakprofiel laten maken:
Als je dit zelf ook wilt proberen, volg dan leze link:
hier (regelmatig offline)
Bijgaande grafiek geeft mijn smaak aan. Hieruit volgt dat ik niet echt pieken in smaak heb, ik vind eigenlijk alles lekker, behalve vol fruitig bier. En dat is herkenbaar, erg zoete snoep blief ik meestal niet. Tenzij ik lekker in de zon op een terras zit. Van een zoete witte wijn moet ik eigenlijk nooit iets hebben. En
wijn
als Hugo komt er gewoon niet in.
In bierland wil dit zeggen dat ik de hele zoete bieren niet kan waarderen. De vruchtenbieren die tegengas bieden aan die zoetaanvallen (Fruitig&zuur en Bitterzoet) die kan ik wel meer waarderen. En karakter, kruiden en smaak scoren bij mij hoog.
Wat past er bij mij?
Op basis van dit profiel komt men ook met enkele aanbevelingen, die gericht zouden zijn op mijn smaak.
Van deze bieren heb ik recent de 'Cornet' geprobeerd. Of om het eerlijk te maken de 'Corned oaked'. Met een score van een 5,3 scoorde die niet heel geweldig. Smaak beschrijving:
En laten we vooral ook niet vergeten, eigenlijk moet je deze test regelmatig doen. Eigenlijk iedere keer voordat je gaat drinken. Zit ik in de zon, dan zal er een fris zuur biertje uit komen. Zit ik met een dekentje op de bank dan zal er iets stevigers (kwa alcohol, bitters, kruiden, hop uitkomen).