De Cisterciënzerorde - Introductie
De Trappisten broeders zijn de leden de Cisterciënzerorde van de Stricte Observantie. De officiële naam van deze kloosterorde is Cisterciënzers. De naam Trappist is een onofficiele verbastering van deze naam.
De orde is erg bekend geworden door het trappistenbier dat in een aantal van de abdijen wordt gebrouwen.
Trappist
Het is dus geen biersoort of bierstijl, maar een beschrijving van de herkomst. Trappistenbieren zijn Abdijbieren.
Enkel bieren die in een Cisterciënzerabdij worden gebrouwen onder toezicht van de monniken mogen het logo Authentic Trappist Product voeren. Er zijn wereldwijd elf klooster wiens bier de naam Trappist mogen voeren:
- Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk Ondermeer de Engelszell en Gregorius bieren
- Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, Belgie Het Westvleteren bier
- Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay, Belgie Het Chimay bier
- Abdij Notre-Dame d'Orval in Villers-devant-Orval, Belgie Orval bier
- Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort, Belgie Met het prachtige Rochefort bier
- Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle, Belgie Bekend van het Westmalle bier En toezicht houdende op de Archer bieren (zie onder)
- Abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Leicestershire), Engeland Met Tynt Meadow Trappist Ale
- Abbazia Tre Fontane in Rome, Italie Met Tre Fontane
- Abdij Maria Toevlucht in Zundert, Nederland Met het Zundert bier
- Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland Bekend van La Trappe
- Saint Joseph's Abbey in Spencer, USA Van het Spencer bier
Volgens de regels van de
Internationale Vereniging Trappist (IVT)
zijn de voorwaarden om de naam Trappist
te mogen dragen. Dit is dan voor bieren maar ook andere producten (bijv kaas).- Het product moet binnen de muren van de abdij zijn geproduceerd
- Het product moet onder toezicht van de kloosterbroeder zijn geproduceerd
- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken of onderhoud van het klooster. Eventuele winsten moeten gebruikt worden voor goede doelen.
Iedere Trappistenbier is een Abdijbier, slechts de (Abdij)bieren die geproduceerd zijn onder bovenstaande regels zijn Trappistenbieren. Enkel officiele Trappistenbieren mogen zich
Authentic Trappist Product
noemen. In januari 2021 verloor Abdij van Achel (Belgie), het ATP-label, omdat het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurd. Het bier blijft wel een trappist aangezien de Sint-Benedictusabdij ressorteert onder de abdij van Westmalle. De abt van de Abdij van Westmalle brengt wekelijks een bezoek aan de Achelse Kluis en houdt toezicht op de brouw- en andere activiteiten in de Achelse Kluis.Vanuit deze Trappistenklooster komen de bekende bierstijlen: blond, dubbel, tripel en quadruppel
