De Cisterciënzerorde - Introductie
De Trappisten broeders zijn de leden de Cisterciënzerorde van de Stricte Observantie. De officiële naam van deze kloosterorde is Cisterciënzers. De naam Trappist is een onofficiele verbastering van deze naam.
De orde is erg bekend geworden door het trappistenbier dat in een aantal van de abdijen wordt gebrouwen.
Trappist
Het is dus geen biersoort of bierstijl, maar een beschrijving van de herkomst. Trappistenbieren zijn Abdijbieren.
Enkel bieren die in een Cisterciënzerabdij worden gebrouwen onder toezicht van de monniken mogen het logo Authentic Trappist Product voeren. Er zijn wereldwijd elf klooster wiens bier de naam Trappist mogen voeren:
Volgens de regels van de
Internationale Vereniging Trappist (IVT)
zijn de voorwaarden om de naam
Trappist
te mogen dragen. Dit is dan voor bieren maar ook andere producten (bijv kaas).
Iedere Trappistenbier is een Abdijbier, slechts de (Abdij)bieren die geproduceerd zijn onder bovenstaande regels zijn Trappistenbieren. Enkel officiele Trappistenbieren mogen zich
Authentic Trappist Product
noemen. In januari 2021 verloor Abdij van Achel (Belgie), het ATP-label, omdat het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurd. Het bier blijft wel een trappist aangezien de Sint-Benedictusabdij ressorteert onder de abdij van Westmalle. De abt van de Abdij van Westmalle brengt wekelijks een bezoek aan de Achelse Kluis en houdt toezicht op de brouw- en andere activiteiten in de Achelse Kluis.
Vanuit deze Trappistenklooster komen de bekende bierstijlen: blond, dubbel, tripel en quadruppel