Vorige   Volgende
punthooft > eten > de pan
Friet - Introductie
Friet, of zoals sommigen ook wel zeggen patat, is een van de meeste bekende gerechten in Nederland.
Of je net nu eet bij een lekkere biefstuk, een stukje gebraden kip of in een puntzak met een goede klets Majo. Iedereen lust het.
Wat de meesten niet door hebben is dat de meeste friet smakeloze hap is. Probeer het eens een keertje zelf te maken, en je wilt nooit anders meer.
Ingrediënten
Recept
Friet bakken is een kunst waarvoor je de tijd moet nemen. Eerst de voorbereiding waarin de gaat schillen en snijden. Hierna moet de friet enige tijd (minimaal 2-3 uur) in zou water staan. Dan krijgen de aardappelen de tijd om water af te staan en zal de friet lekker krokant worden.
Hierna komt de fase met het gaarbakken van de friet. Dit gaat om een wat lagere temperatuur (150-160 graden Celsius). Deze eerste bak fase kan ruim van te voren gebeuren.
Bij het afbakken, frituur je op hoge temperatuur (190-200 graden Celsius) de frieten warm en krokant.
Stap 1 - Voorbereiding
Stap 2 - Voorbakken
Stap 3 - Afbakken
Hele goede tip!
45 jaar geleden woonden we nog in Den Bosch. De hele buurt keek toen uit naar de eerste keer dat we thuis friet gingen bakken na nieuwjaar.
Wat is namelijk het geval, dan frituurden we (of eigenlijk doe ik dat nog steeds) een keer nog in de olie waarin ook de oliebollen zijn gebakken. De friet krijgt dan een bepaalde deegachtige / zoete bijsmaak. Overheerlijk!
Dus niet meteen op 1 januari je olie vervangen, maar gewoon nog een keertje in frituren.
Ik weet niet of het het extra ongezond is, enge ziektes veroorzaakt. Maar zoals gezegd, wij doen dit al jaren en zijn nog steeds rond-en-gezond. Smakelijk.