Aardappelkroketjes - Introductie
Om te beginnen maakt de vorm niet uit. Je kunt ze in de vorm van kroketten maken, bitterballen, kipnuggets of mexicanos's. Op de foto's hier heb ik nuggest gemaakt, in verschillende smaken.
En als tweede belangrijke opmerking is dat het niet perse aardappelpuree hoeft te zijn. Wat wij tegenwoordig vaak doen is de restjes van stamppot hiervoor gebruiken. Dit kan zowel boerenkoolpuree, andijviestamp etc. Hete bliksem kan ook, maar omdat die wat dunner is, is die daardoor lastiger te bewerken. Juist bij goede kroketten is het van belang dat de basis niet te vochtig is. Vaak helpt een nachtje in een pan (met losse deksel erop) goed om de puree in te dikken.
Als je geen puree hebt, dan kun je 500 gram aardappelen gaar koken en dan pureren met een klontje boter.

Ingrediënten
- Puree 500 gram
- 2 eieren
- Bloem
- Zout en peper
- Broodkruim
Recept
- Breek het ei en scheidt het wit van de dooier
- Door het fritureren verliest de puree sterk aan smaak. Echte zout en peper is dus nodig. Roer dit ruim door de puree
- Zet in een bakje bloem klaar
- Zet in een bakje het eiwit klaar, klop even los
- In een ander bakje het broodkruim
- Vorm met een lepel mooie kroketten (of ballen of cones of whatever) uit de puree
- Rol de vorm even door de meel
- Dan door het eiwit
- En vervolgens door de broodkruim
- Verzamelen en invriezen
- Bij gebruik even frituren op 180 graden totdat ze komen bovendrijven
