Bierbrood
Tijdens het brouwen gebruiken we gemout graan. Hieruit halen we de zetmeel om om te zetten in suikers, die dan alcohol zal worden. Dit gemoute graan blijft over. Dit noemen we
draf
of bostel
.Veel brouwers geven dit aan kippen, varkens maar je kunt er ook prima brood mee bakken. Niets mis mee.
Ingrediënten
- 200 gram bostel
- 400 gram meel
- 200 ml water
- Een zakje droge gistkorrels
- 4 gram keukenzout
- scheutje olijfolie
Dit recept heet natuurlijk niet voor niets bierbrood. Je kunt in plaats van water ook 100ml water en 100ml bier gebruiken. Een triple is heel geschikt.
Recept
- Voeg alles bij elkaar
- Roer in de keukenmachine totdat het een mooie bal is
- Laat het deeg in een afgedekte kom (keukenfolie of een natte theedoek) een uur rijzen op een warme plek
- Kneed even door
- Laat het deeg nog een half uur rijzen
- Verwarm ondertussen de oven op 200 graden
- Stort het deeg in een ingevet cakeblik
- Bak het brood in 55 minuten knapperig
Je kunt met een sate prikker na 50 minuten even prikken om te zien of het al gaar is. Blijft het deeg plakken, dan mag het nog even langer.
