Ramen - Introductie
Ramen hebben wij echt leren eten op vakantie in Hong Kong. Zoals altijd in het buitenland kiezen we dan restaurants waar het druk, het liefst druk met lokale bevolking.
Ramen restaurants zijn net zo min gezellig als een doorsnede friettent. Even snel eten en weer door. In Hong Kong staan vaak kleine tafeltjes waarbij je ook gewoon bij vreemden aanschuift.
En dan begint eigenlijk de moeilijkheid. Wat moet je bestellen? Deze restaurants zijn enkel op de lokale bevolking gericht. Ze vinden het geweldig dat je als Europeaan binnenloopt, maar ze kunnen we weinig mee. Er is geen menukaart in het Engels. Er is geen menukaart met foto's van de gerechten of de ingredienten. Je moet vanuit een geheel Chinese kaart bestellen. Het is dus aan te randen om vooraf wat van de tekens te leren.
varken

koe

kip

vlees

Als je Ramen in Hong Kong gaat eten, dan moet je ervan uitgaan dat het pittig is. Erg pittig. Op de schaal van flauw tot gruwelijk pittig, zitten ramen schotels ver voorbij pittig. Je eet Ramen uit grote kommen. In de restaurants zitten de gasten (de lokale bevolking) echt te huilen boven hun kom. Bestel dus de minst pittige uitvoering, deze is al vele malen heter als wat wij hier gewend zijn. En bestel er drinken bij om brandjes te blussen. Ijsthee bijvoorbeeld. Veel ijsthee.
water

thee

Of je kunt proberen om te vragen om het niet te pittig te maken. Voor Chinese normen maken ze het dan niet pittig. Naar onze normen is dat dan nog wel pittig.
niet

pittig of scherp

Overigens zijn enkel de gerechten in het zuiden van China pittig. In de noordelijke helft van het land eet men een heel stuk minder pittig. Ze kijken je daar zelfs vreemd aan als je om sambal vraagt.
Variaties
Ramen bestaat eigenlijk uit een hoeveelheid mie, groenten, toevoegingen en boullion.
Ingrediënten
Hieronder de ingrediënten per persoon. Je eet Ramen in een kom. Ieder zijn eigen kom. Dus je kunt ook iets weglaten/aanpassen per persoon.
Recept
Pittig
In het recept ga ik uit van een theelepel sambal per persoon. Wil je het pittiger hebben verhoog dit dan naar 3 theelepels per persoon. Pas ook de hoeveelheid soyasaus dan iets aan.