Gyoza - Introductie
Gyoza zijn kleine warme hapjes die meestal als voorgerecht worden gegeten. Oorspronkelijk komen deze uit Japan, maar ook in de China worden deze veel gegeten. Inrestaurants staan ze vaak op de kaart onder Dim Sum.
Het meeste werk gaat zitten in de voorbereiding. De hapjes moeten namelijk in elkaar worden gezet. Daarna worden ze gaar gestoomd. Hierna moet de Gyoza aan een kant (!) worden gebakken. De andere kant niet. Daar komt dan ook de Chinese naam
potsticker
vandaan, de niet gebakken kant zal aan de pan plakken.Er is niet
een enkel
recept voor Gyoza. Overal maakt men dit met een eigen recept. Vaak is er wel een soort gehakt mengsel (van varken of kip) waaraan men wat groenten toevoegd.Ingrediënten
- Gyoza bladeren (of Wonton bladeren) het liefst rond.
- Gehakt
- Bosui
- Paksoi of wittekool
- Ei
- Kruiden naar smaak (vissaus en wat oestersaus)
Recept
- Laat de vellen ontdooien
- Kluts wat ei los
- Snij de ui en paksoi heel erg fijn
- Kneed door het gehakt, zodat er een compact geheel overblijft
- Leg een vel op je hand
- Hierop een duimgehaktmengsel
- Bestrijk de rand met het eimengsel
- Vouw de Gyoza dicht (er blijft nu een half rondje over)
- Zorg voor een mooie vouwnaad
- Stoom de Gyoza 10 minuten gaar
- Deze kan dan worden bewaard totdat deze kan worden afgebakken
- Laat de Gyoza op kamertemperatuur komen
- Bak in een dunne laag olie een kant knapperig bruin
- Het is de bedoeling dat de andere kant niet gebakken blijft!
Serveren
Serveer met chilisaus
