Babi Ketjap - Introductie
Babi Pangang is een veel gegeten gerecht. Deze variant met ketjap vinden wij echter veel lekkerder. Bij Chinese restaurants kun je dit gerecht gewoon vragen, ook als het niet op de kaart staat. Chinezen eten het zelf ook vaak.
Ingrediënten
- 500 gram mager varkensvlees (fricandeau, hamlappen of soepvlees)
- 5 eetlepels ketjap manis
- halve prei
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel djahe
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel zwarte peper (uit de molen)
- 2 eetlepels azijn
- 6 eetlepels olie
- 2 theelepels sambal
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 200 ml water
- zout
Recept
- Snipper de ui
- Snij de prei is lange (10 cm) dunne reepjes
- Fruit de ui en prei samen even aan in wat olie
- Voeg dan de resterende ingrediënten toe (behalve de suiker en knoflook)
- Laat dit even sudderen zodat het een papje gaat worden
- Snij het vlees in kleine blokjes
- Haal de saus van het vuur
- Voeg het vlees toe
- Pers de knoflook tenen uit in de saus
- Voeg op het laatst de suiker toe
- Roer alles om en stort over in een koude schaal
- Laat het vlees op een koele plaats een nachtje / 24 uur staan
- Voordat je naar bed gaat en voor het ontbijt nog even omscheppen
De volgende dag gaan we verder
- Haal de vleesbrokjes uit de marinade en laat even uitlekken/uitdruppen
- Verwarm de rest van de olie
- Bak het vlees op een hoog vuur mooi van kleur
- Voeg daar iedere keer de rest van de marinade bij, om te voorkomen dat het gaat aanbranden
- Voeg eventueel wat water toe als de marinade 'op' is
- Dan op een laag vuur laten pruttelen totdat de saus mooi dik is (en het vlees gaar)
Het warme vlees mag niet direct in de koelkast. Dat is slechts voor de koelkast. Laat het eerst een uurtje afkoelen, gewoon op het fornuis voordat je het in de koelkast zet!
