Sambal - Introductie
Sambal is een pittige, meestal rode saus gemaakt van gemalen chilipepertjes en met ingrediënten als azijn, ui, knoflook en suiker.
Sambal komt oorspronkelijk uit Indonesie. Ook in de andere Oosterse keuken is het populair geworden en heeft men er eigen varianten van. Ook vanuit het westen, uit Suriname, komen sambals.
De meest hete sambal staat bovenaan, de minst pikante, mildste onderaan.
Sambals zijn eigenlij kaltijd gemaakt van rode pepertjes. In Mexico eet men hoofdzakelijke jalapeno's. Vanuit de fusion keuken zijn hier ook wel sambals van, maar niet veel. Deze bevatten vaak limoen.
- Sambal Tjabe Rawit
- Sambal Surinaams
- Sambal Oelek
- Sambal Trassi
- Sambal Ketjap
- Sambal Djahé
- Sambal Brandal
- Sambal Badjak
- Sambal Manis
- Sambal Tomaat
Zeer heet - Heel pittig. Erg scherpe smaak. Gemaakt van de hete rawit pepers.
Erg heet - Intense vurige smaak. Erg pittig. Gemaakt met madame-jeanette pepers. Uit de Surinaamse keuken.
Scherp - Dit is de sambal we in Nederland
sambal
noemen. Sambal bij?
. Het meest bekendst en meest gebruikt. Puur bestaand uit gemalen rode chilipepers met een beetje zout en azijn.Scherp met umami - Pittig en zoutig/zilt. Bevat gefermenteerde garnalenpasta (trassi). Gladde structuur. Doordringende smaak.
Middel pittig - De zoete ketjap manis dempt de pittigheid en voegt umamu en zoetheid toe.
Matig pittig - Sambal met gember, die zorgt voor een warme, kruidige smaak. Milde pittigheid. Dit kan per merk erg verschillen.
Mild tot matig sambal - Gebakken sambal met ui, suiker en knoflook. Wat pittiger dan Badjak.
Mild - Gebakken sambal met ui, suiker en knoflook. Pittigheid is mooi in balans.
Mild en zoet - Veel ketjap manis en suikers. Weinig pit. Smaakvol.
Zeer mild - Bevat tomaat, die de pittigheid dempen. Eerder kruidig dan heet.
Nep sambal
Er zijn ook nep sambal varianten. Hierbij wordt er afgeweken van de traditionele ingredienten en daarvoor in de plaats smaak en kleurstoffen gebruikt en smaakversterkers. Lees dus eerst zelf de ingredienten voordat je koopt.
Boterham met pindakaas
Veel mensen eten een bruine boterham met boter, pindakaas en sambal. De beste keuze van sambal hierbij is de
Sambal Badjak
, omdat die door de milde en licht zoete smaak mooi aansluit bij de Pindakaas. De hartige ondertoon past mooi bij het brood. De gebakken ui en knoflook passen verder perfect bij pindakaas.Andere alternatieven zijn Sambal Manis en Sambal Brandal. Je ziet het zijn de wat mildere sambals. Dit omdat de hete sambals de smaak van de pindakaas anders wegdrukken.
Frietje speciaal
Vervang dan de curry door sambal. Dus zaanse mayonaise, uien en sambal. Hier zou ik kiezen voor een Oelek. Dit om pit aan het gerecht toe te voegen.
Chocolademelk met sambal
Voeg op een warme winterse dag een mespunt sambal toe aan je chocolademelk. Neem hier een milde sambal. Bijvoorbeeld Sambal Manis, door de zoete suikers en de ketjap manis, geeft het een subtiele smaak, die wel pit brengt zonder echt scherp te zijn.
Koffie met sambal
Ook hier weer een mespuntje sambal toevoegen aan een kop zwarte koffie. Sambal Djahé is erg lekker doordat die de kruiden meebrengt.
Kroepoek met sambaldip
Kroepoek is natuurlijk gemaakt van garnalen. Als je een dip maakt van mayonaise met Sambal Trassi vult die de kroepoek mooi aan. Leuk idee voor een borrelplank.
