Vegetarische Haaienvinnensoep (met kip)
Zoals je vast al wel in de recepten lijst kunt zien zijn, wij geen vegetariers. Vlees, vis, gevogelte en schaal/schelpdieren komen bij ons allemaal op tafel. Recent hebben we wel een gerecht verbannen: Haaienvinnensoep. Dat zit namelijk zo.
In principe kun je al het vlees van de haai eten. Geen probleem. Het vlees van de haai heeft is echter niet zo lekker. Met name in China eet men het niet graag. De kilo prijs is dus laag. Het is voor de vissers dan ook niet interessant om het vlees van de haai te gebruiken. Waar de vissers wel in geinteresseerd zijn is het vlees van de haaienvin. Deze vinnen brengen €100 tot €250 per kilo op. Al die vissers zien dus de dollartekens voor hun ogen dansen.
Dus gaat men massaal op jacht naar haaien. En heeft men een haai gevangen, de vinnen eraf gesneden, wat moet men dan met al dat goedkope vlees dat niemand wil hebben? Wel, men lost dit
handig
op, door dit slachtafval
overboord terug in zee te gooien.Maar wat er nu zo erg is, is dat dit
slachtafval
de rest van haai is. Deze leeft nog. De haai is enkel ontdaan van diens vinnen. De haai kan niet meer zwemmen en zakt langzaam naar de bodem. Omdat hij niet zwemt komt er ook geen lucht meer in de kiewen en de haai sterft een verschikkelijke verstikkings dood, deze doodstrijd kan enkele dagen duren. Ondertussen zien andere vissen de nog levende haai als een lekker hapje en beginnen al van de haai te eten.Jaarlijks worden er op deze manier van 36 miljoen haaien de vinnen afgehakt en dan levend teruggegooid in zee.
Tegenwoordig hebben al meer dan honderd landen een verbod op deze manier van vissen opgelegd. Daaronder vallen de Europese Unie, de Verenigde Staten en Australië. In meerdere Amerikaanse staten is de verkoop, handel en ook het bezit van haaienvinnen zelfs al verboden.
De Europese Unie heeft regelgeving die het handelen in bepaalde haaienproducten, zoals haaienvinnen, beperkt en het vissen op bepaalde haaiensoorten verbiedt. Er zijn bijvoorbeeld verordeningen die het gebruik van haaienvinnen zonder de rest van de vis te gebruiken verbieden (de zogenaamde
finsning
-praktijk). Dit alles heeft tot doel de haaienpopulaties te beschermen en overbevissing tegen te gaan. Het bezitten pf eten van haaienvinnen is in de EU dus niet verboden.Helaas is het in veel Aziatische landen nog niet verboden. De belangrijkste importeurs van haaienvinnen zijn onder andere grootverbruiker China, Singapore en Taiwan. Het eten ervan wordt gezien als statussymbool.
Wat dan wel
Sorry, maar hier staat dus
geen
recept voor haaienvinnensoep. Wat we hier wel hebben, is een recept voor een ontzettend lekkere vegetarische haaienvinnen soep (met kip).In Europa heb je volop Chineze restaurants waar ze haaienvinnensoep (
In Chineze restaurants waar de soep boven de 20 Euro kost, zit er wel haai in, en daar moet je dus niet zijn.
hai fin
) op de kaart hebben voor onder de 10 Euro. Dat is dan deze variant, zonder echte haai. Deze kun je dus eten.In Chineze restaurants waar de soep boven de 20 Euro kost, zit er wel haai in, en daar moet je dus niet zijn.
Wat is
Haaienvinnensoep is een lobbige grijzige slijmerige soep. Zo klinkt het niet heel lekker. Door eiwit via een zeefje in kokende kippenbouillon te gieten ontstaan er de kenmerkende slierten slijmerige massa. Precies het effect van de haaienvinnen. Eigenlijk is het gewoon soep met kip en ei, zonder haai. Maar dat klinkt gewoon minder leuk. Het is wel heel erg lekker.
Ingrediënten
- 250 gram kipfilet
- 2 kleine prei
- 2 eieren
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepel djahé
- 3 eetlepels maïzena
- peper en zout
- 1 theelepel vetsin
- Olie
Recept
- Snij de knoflook fijn
- Doe wat olie in de pan
- Bak de knoflook lichtjes aan tot deze begint de kleuren
- Voeg meteen 2 liter water toe
- Voeg de hele kipfilets toe, samen met 4 theelepels zout en djahé
- Kook de kip in 30 minuten gaar, deze moet wat droog worden, haal dan de kip uit de bouillon en zet apart
- Snij de prei in ringetjes
- Kluts de eieren
- Trek de kipfilet uit elkaar als deze is afgekoeld (pulled chicken)
- Snij lange stukken eventueel kort tot 3-4 centimeter lengte
- Doe de pulled chicken weer in de bouillon en breng weer aan de kook
- Roer ondertussen maizena met wat water tot een papje
- Giet beetje voor beetje de maizena bij de bouillon, de soep moet slechts licht worden gebonden. Net niet meer waterig dus. (Heel goed mogelijk dat je maizena pap overhoud!)
- Ga al kloppend met de garde het geklutste ei toevoegen, blijf kloppen met de garde
Blijf ondertussen kloppen! Anders krijg je geen sliertjes!
- Er ontstaan nu dunne sliertjes
- Voeg de prei ringen toe
- Breng eventueel op smaak met de ketjap, vetsin en peper&zout.
Zelf ben ik geen voorstander van het ketjap zoals dat in veel recepten staat, om de simpele reden dat dit de mooie glazige kleur teniet doet. Voor de smaak kun je dan beter wat extra zout gebruiken. Wil je toch persé ketjap gebruiken neem dan Ketjap Asin (zoute ketjap), dat smaakt dan tenminste nog het beste.
