Vorige   Volgende
punthooft > eten
Verwarmen - Introductie
Naast het fornuis zijn er andere manieren om je eten te verwarmen.
Slowcooker
De slowcooker is een keukenapparaat om maaltijden te bereiden zonder veel gedoe of toezicht. Ideaal voor drukke mensen die toch willen genieten van een heerlijke, langzaam gegaarde maaltijd.
De werking is simpel een eenvoudig. het apparaat verwarmt op een lage temperatuur voor een lange tijd. De meeste slowcookers hebben drie instellingen: lage temperatuur, hoge temperatuur of warm houden. De lage temperatuur is dan rond de 80 graden, Dit zorgt ervoor dat het gerecht langzaam kan garen. Door de lage temperatuur wordt voorkomen dat voedingsstoffen verloren gaan. Door de lage temperatuur is het gerecht mals en boordevol smaak. Door de deksel blijft het vocht in de pan en dus ook in het gerecht.
Op de hoge temperatuur kan de pan worden gebruikt om in korte tijd te koken. De voordelen van de slowcooker gaan dan wel verloren.
Tajine
In de Marrokaanse keuken is de Tajine bekend. In ons vorig huis, kookten we op gas en gebruikten de Tajine toen regelmatig om langzaam te koken. Nu hebben we inductie en zijn we overgestapt op de slowcooker. De charme van de Tajine vind ik wel de grote pot die midden op tafel staat en waar iedereen uit eet.
De Tajine zet je op het gasfornuis. Je vult hem met alle ingredienten (en voldoende vloeistoffen). De Tajine heeft een konische deksel. Het vocht verdampt hierop en loopt terug de pan in. De kans op uitdrogen is dan ook nihiel.
Airfryer
Bovenstaande ging over langzaam koken. De airfryer is voor snel koken. Hete lucht wordt rond geblazen, circuleert rond het voedsel, waardoor het buitenste laagje krokant wordt, terwijl het binnenste vochtig en mals blijft.
Gerechten uit de airfryer
Frietpan
In de frituurpan, warmen we olie (of vet) op in een pan en bakken daarin de producten. De olie trekt in het gerecht dat daardoor vetter zal worden. Niet gezond, wel lekker.
Gerechten uit de pan